Burgerinitiatief Aula begraafplaats te Maasland (2017)

Gebouwd in 1933 met decoratieve glas-in lood spitsboog vensters, aan beide zijden openslaande fraaie deuren met smalle glas-in lood ruitjes. Metselwerk in kettingverband uitgevoerd, vlechtingen langs de dakrand, stijl zadeldak.  Een Karakteristieke gebouw voor die periode. Een gemeentelijk monument. Als je verder over de begraafplaats loopt staat er ook nog een Opbaarhuisje geheel in stijl van de Aula. Na de realisatie van de Aula in 1933 werden er regelmatig in de Aula diensten gehouden en werden de overleden personen vanuit de Aula naar zijn of haar laatste rustplaats gebracht op de begraafplaats. De karakteristieke Aula deed vele jaren dienst als een ruimte waarin spullen worden opgeslagen die met het onderhoud van de begraafplaats te maken hebben.

Door de deuren van de Aula open te stellen ontstaat er een bijzondere doorkijk tot aan het Opbaarhuisje op de begraafplaats.  Hierdoor ontstaat er de mogelijkheid om op passende wijze door de Aula naar de laatste rustplaats op de begraafplaats te lopen.

Al meerdere keren vroeg  ik mij af , kan de Aula “ zijn (symbolische) waarde terugkrijgen. Is er naast de openstelling voor begrafenisplechtigheden , condoleances, lezingen misschien ook nog de mogelijkheid om de Aula in het weekend open te stellen voor bezoekers. Met dit in gedachten is er door mij het initiatief genomen om dit kenbaar te maken in een gesprek en uitgewerkte schets bij de Gemeente Midden Delfland eind 2015.

Na de eerste positieve reacties op  dit initiatief tot openstelling van de Aula is het plan verder uitgewerkt. Vanuit de Gemeente Midden Delfland kwam de wens om de Aula ook in het weekeinde open te stellen voor bezoekers. De Stichting ProMaa heeft het initiatief omarmd om de Aula weer open te stellen voor bezoekers. Gemeente Midden Delfland heeft in oktober 2017 het signaal op groen gezet om de Aula op de begraafplaats zijn waarde terug te geven. De Aula is weer een meerwaarde voor de inwoners van Maasland en omstreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *